Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. ...

 
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρουσία του Υπουργού κ. Παπαληγούρα και Δημάρχων του Αιγαίου, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, εξετάσθηκε η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την θεσμοθέτηση του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο, που έτυχε της έγκρισης της ΚΕΔΚΕ.
Στη συνεδρίαση παρευρέθη ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης και τοποθετήθηκε για τη σημερινή τραγική κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Αιγαίο. Αφού ανέπτυξε το σχεδιασμό του τέως Υπουργείου Αιγαίου την περίοδο 2000-2004, που δυστυχώς ακυρώθηκε από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον τέως Υπουργό κ. Α. Παυλίδη ότι ματαίωσε το πρόγραμμα για την ναυπήγηση νέων σκαφών και ότι εκμεταλλεύθηκε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κέρδισε μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων με την commission. Ενώ οι εγκρίσεις εδόθησαν από την Ευρωπαϊκή επιτροπή με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους Αιγαιοπελαγίτες με την αναγκαία ναυπήγηση νέων σκαφών, το μόνο που έκανε η Νέα Δημοκρατία, ήταν να επωφεληθεί από τις προσπάθειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εστέφθησαν με επιτυχία, για να υπογράφει με τους ημέτερους ακτοπλόους και τα άθλια σκάφη τους μακροχρόνιες συμβάσεις. Όταν ο κ. Παυλίδης προσπάθησε να αντιτάξει  αστήρικτες αιτιολογίες ο κ. Σηφουνάκης τον κατήγγειλε ότι υπήρξε κατώτερος των περιστάσεων και ότι ψεύδεται ασύστολα και ότι δυστυχώς τόνισε, το μόνο μέλημα του υπήρξε η εύνοια φίλων τους.
Ο Υπουργός κ. Παπαληγούρας απαντώντας στις καταγγελίες δήλωσε στον Βουλευτή Λέσβου ότι είναι πρόθυμος να επανεξετάσει το σχέδιο που εκπονήθηκε κατά τη θητεία του κ. Σηφουνάκη. Τότε ο απολογούμενος κ. Παυλίδης ξαναζήτησε το λόγο και φανέρωσε άθελα του την ωμή αλήθεια ότι δηλαδή: Ακυρώθηκε το Μάιο του 2004 ο προγραμματισμός της ναυπήγησης των νέων πλοίων και ο όλος σχεδιασμός, όχι μόνο με δική του βούληση, αλλά με κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Οικονομίας και δική του.
Ύστερα από τα παραπάνω ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι δυστυχώς είναι η κακή μοίρα της Ελλάδας οι επόμενοι να ακυρώνουν τις προσπάθειες των προηγούμενων. Διαβεβαίωσε τον Υπουργό κ. Παπαληγούρα ότι αποδέχεται την πρόσκληση του και θα αναμένει τον προσδιορισμό της συνάντησης για να τον ενημερώσει σχετικά με τον προγραμματισμό που υπήρξε μέχρι το Μάρτιο του 2004, αν και όπως σημείωσε είναι αργά, δεδομένου ότι πέντε χρόνια μετά οι δεσμευμένες πιστώσεις χάθηκαν, αλλά και το Γ’ Κ.Π.Σ. οδεύει στο τέλος του.